VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Starter op huizenmarkt ziet kansen door dalende huizenprijzen

Geplaatst op: 13-04-2023, 13:30:57

Uit de Funda Index van woningplatform Funda blijkt dat de woningmarkt weer in beweging is. Het koopvertrouwen is in het eerste kwartaal van 2023 met bijna zeven procentpunt gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, wat heeft geleid tot een toename in de koopintentie en het koopgedrag.

Verkopers lijken in te spelen op de daling van huizenprijzen door hun woningen met een meer reële vraagprijs in de markt te zetten. Voor starters op de woningmarkt lijkt de huidige situatie een goed moment om in actie te komen.

Huizen die vóór 1930 zijn gebouwd zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar het hardst in waarde gedaald vergeleken met drie maanden eerder, zo bleek uit data van Kadasterdata.nl.

Ondanks de aanhoudende krapte op de woningmarkt en de stijging van de hypotheekrente afgelopen jaar zijn toekomstige kopers positiever gestemd, mede door de dalende huizenprijzen en het groeiende vertrouwen in een groter woningaanbod in de toekomst

Het vertrouwen dat de huidige markt gunstig is voor kopers ligt ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar zelfs 31 procentpunt hoger.

Ook is de intentie om binnen drie maanden een huis te kopen gestegen. Die intentie ligt nu 9,5 procentpunt hoger dan het afgelopen kwartaal en bijna 2 procentpunt hoger dan het eerste kwartaal vorig jaar.

Het aantal contactaanvragen met de makelaar via Funda ligt bijna 8 procentpunt hoger dan vorig kwartaal, maar wel nog altijd ruim 22 procentpunt lager ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022.

Bron: www.businessinsider.nl van 13 april 2023

Vorige pagina